De slechtste drank voor een verkoudheid. Maakt de symptomen alleen maar erger

Sommige mensen kunnen heel moeilijk zonder koffie. Zelfs als ze verkouden zijn, grijpen ze naar dit aromatische drankje om zichzelf energie te geven. Maar is dit wel een goed idee? Mag je koffie drinken als je medicijnen gebruikt om de symptomen van een seizoensinfectie te verlichten?

Koffie kan uitdroging en diarree veroorzaken

Koffie kan een negatief effect hebben op het lichaam als we verkouden zijn. De cafeïne in koffie heeft een vochtafdrijvend effect. Dit betekent dat het een verhoogde frequentie van urineren veroorzaakt. Bij sommige mensen kan dit niet alleen leiden tot uitdroging, maar ook tot diarree. Sommige onderzoekers geloven echter dat een matige hoeveelheid cafeïne gedurende de dag geen significant effect heeft op de vochtbalans. In feite raken mensen die regelmatig koffie gebruiken gewend aan het vochtafdrijvende effect ervan.

Als we echter verzwakt zijn, verkouden zijn of een voedselvergiftiging hebben, is het beter om koffie te laten staan ten gunste van vloeistoffen met elektrolyten om de verloren niveaus weer aan te vullen. Cafeïne kan ook de spijsvertering irriteren. Het is het beste om andere dranken te kiezen - water, verdund sap of thee - die een kalmerend effect hebben.

Wisselwerking tussen koffie en bepaalde medicijnen

Koffie heeft een wisselwerking met bepaalde medicijnen en moet daarom worden vermeden als je bepaalde stoffen gebruikt. De meest genoemde zijn stimulerende medicijnen die pseudo-efedrine bevatten, die vaak worden gebruikt om verkoudheids- en griepsymptomen te verlichten. In combinatie met koffie kunnen ze een verhoging van de bloeddruk, prikkelbaarheid of tachycardie veroorzaken. Soortgelijke symptomen treden op wanneer cafeïne wordt gecombineerd met bepaalde antibiotica die worden ingenomen tijdens een bacteriële infectie. Lees hier meer over geneesmiddelen die niet samen met koffie mogen worden ingenomen.

Mensen die dagelijks koffie drinken merken misschien niets van de bijwerkingen, maar dit risico is het niet waard. Het is beter om het drinken van koffie tijdens het gebruik van medicijnen tegen verkoudheid en griep te bespreken met een specialist. Cafeïnevrije koffie kan een betere keuze zijn.

Koffie kan de maag irriteren

Koffie reageert zuur. Daarom kan het de maag irriteren bij patiënten met maagzweer en spijsverteringsproblemen, waaronder brandend maagzuur. Studies hebben aangetoond dat het drinken van koffie de buikpijn en andere onaangename symptomen verhoogt bij mensen met een maagzweer. Het verband tussen regelmatige consumptie van cafeïnehoudende dranken en spijsverteringsaandoeningen is echter niet helemaal duidelijk, omdat er ook onderzoeken zijn die de negatieve effecten van koffie niet bevestigen. We moeten daarom zelf beslissen door ons eigen lichaam te observeren.

Als je na het drinken van koffie onaangename maag- en darmklachten krijgt, kun je je er beter van onthouden of het bereidingsproces aanpassen zodat de koffie minder zuur wordt.

Koffie kan een stimulerend middel zijn

Naast de hierboven genoemde nadelen van het drinken van koffie tijdens een seizoensinfectie, is het ook de moeite waard om een van de belangrijkste voordelen te noemen, namelijk het stimulerende effect.

Een ochtenddosis cafeïne bij een lichte verkoudheid kan ons namelijk helpen de dag door te komen zonder noemenswaardige bijwerkingen. Tijdens het herfst-winterseizoen zijn vlagen van een dag waarin we ons ernstig verzwakt voelen heel gewoon.

0 liked 4 viewing
No Comments
To leave a comment, you must on the site.
logo
Latest videos
Watch all videos