Project Hyperion: een enorm ruimteschip dat wordt gebouwd om planeten buiten het zonnestelsel te “koloniseren

Het is een internationaal en interdisciplinair team bestaande uit architecten, ingenieurs, antropologen en stedenbouwkundigen. De meeste leden hebben gewerkt voor agentschappen en instituten zoals NASA en het Europees Ruimteagentschap (ESA).

Op 1 november 2024 lanceerde het Hyperion Project een ontwerpwedstrijd voor bemande interstellaire reizen via zogenaamde “generatieschepen ‘ of ’wereldschepen” die gebaseerd zouden zijn op huidige en toekomstige technologieën met de droom om de diepten van de ruimte te doorkruisen, menselijke beschaving te ontwikkelen in een ander zonnestelsel en planeten te “koloniseren”.

Aan het begin van het ruimtetijdperk is dit idee niet langer uitsluitend sciencefiction en is het een onderwerp van wetenschappelijke studie geworden.

Het is een internationaal, interdisciplinair team van architecten, ingenieurs, antropologen en stedenbouwkundigen. De meeste leden hebben gewerkt voor agentschappen en instituten zoals NASA en het Europees Ruimteagentschap (ESA).

De wedstrijd staat open voor het publiek en zal in totaal 10.000 dollar toekennen aan de meest innovatieve concepten. De wedstrijd wordt gesponsord door het Initiative for Interstellar Studies, een non-profitorganisatie in het Verenigd Koninkrijk die zich bezighoudt met robotachtige en menselijke verkenning en vestiging van exoplaneten rond nabije sterren.

De belangstelling voor dit studiegebied is de afgelopen twintig jaar aanzienlijk gegroeid. Dit is grotendeels te danken aan de recente explosie van het aantal bekende exoplaneten in ons melkwegstelsel, dat nu 5.787 bevestigde planeten in 4.325 stersystemen telt.

Deelnemers krijgen de taak om het ruimteschip, zijn habitat en subsystemen te ontwerpen, inclusief details over zijn architectuur en samenleving. Het Hyperion Project Brief beschrijft andere belangrijke voorwaarden, waaronder de duur van de missie, de bestemming en andere belangrijke overwegingen.

Andreas Hein, universitair hoofddocent lucht- en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Luxemburg en lid van het organisatiecomité van het Hyperion-project, legt uit dat “deze wedstrijd ongekend is, het is een echte primeur. Voor zover wij weten is het de eerste keer dat er een ontwerpwedstrijd wordt uitgeschreven die specifiek gericht is op generatieruimtetuigen. Het bouwt voort op eerder onderzoek van ons team, uitgevoerd sinds 2011, dat fundamentele vragen behandelt zoals de vereiste populatiegrootte.

Bovendien merkte Andreas Hein op dat “de wedstrijd op unieke wijze de complexe wisselwerking onderzoekt tussen de technologieën van generatieschepen en de dynamiek van een samenleving met zeer beperkte middelen”.

De habitat van het “generatieschip” moet atmosferische omstandigheden hebben die lijken op die van de aarde en bescherming bieden tegen galactische bliksem, micrometeorieten en interstellair stof.

In 1964 stelde een wetenschapper bij NASA, Dr. Robert Enzman, het meest gedetailleerde concept tot nu toe voor een generatieschip voor, bekend als het Enzmann Starship. Het voorstel ging uit van een 600 meter lang ruimteschip dat werd aangedreven door een fusiestuwraket die deuterium als brandstof gebruikte. Volgens Enzmann zou dit schip plaats bieden aan een initiële bemanning van 200 personen met ruimte voor uitbreiding onderweg.

De kosmonaut zou ook voor kunstmatige zwaartekracht moeten zorgen door middel van roterende secties, maar “delen van de habitat kunnen een verminderde zwaartekracht hebben”. Daarnaast moet het ook fatsoenlijke accommodatie en leefomstandigheden bieden voor 1000 plus of min 500 mensen gedurende de hele reis. De habitat moet ook zo worden ontworpen dat hij kan worden aangepast aan veranderende behoeften.

0 liked 6 views
No Comments
To leave a comment, you must on the site.
logo
Latest videos
Watch all videos