Tomaat erkend als 's werelds gezondste tomaat. Helpt het hart, beschermt tegen kanker
Op grote schaal verkrijgbaar, smakelijk, gezond en met een breed scala aan toepassingen in de keuken - van sandwiches tot heerlijke salades tot soep. De tomaat is een bron van veel vitaminen en voedingsstoffen. Bovendien kan hij niet alleen in de kas worden gekweekt, maar ook in een pot op het balkon. Volgens recente onderzoeken heeft hij zelfs bovengemiddelde gezondheidsbevorderende waarden.
Tomaten zijn in verschillende variëteiten te vinden in de schappen van Poolse winkels. Tot de populairste behoren de zogenaamde buffelharten, die worden gekenmerkt door hun grote formaat en de strepen die zichtbaar zijn op het oppervlak. U kunt ook frambozen-, pruimen-, dadel- en kerstomaten kopen. Om uit te kiezen, om te kleuren.
Is een tomaat een vrucht of een groente?
Volgens de Poolse classificatie van goederen en diensten is de tomaat een groente. Botanisten zeggen dat het een vrucht is, omdat tomaten veelzaadige, vlezige bessen zijn.
Het lage suikergehalte betekent echter dat de tomaat niet als toetje op het bord belandt, maar in plaats daarvan gebruikt wordt bij het bereiden van de lunch, salade of op een broodje en bestrooid wordt met zout en peper.
Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is de tomaat erkend als de gezondste vrucht ter wereld. Wat zijn de kwaliteiten?
Vitaminen en mineralen in tomaten
De tomaat bevat in de eerste plaats vitamine C, die de immuniteit van het lichaam versterkt en de genezing van wonden versnelt. Daarnaast:
- B-vitamines hebben een positief effect op het zenuwstelsel,
- vitamine K voorkomt bloedstolsels,
- niacine reguleert het bloedsuikermetabolisme.
Het eten van slechts één grote tomaat levert 25 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine E, die beschermt tegen celschade en oxidatieve stress en hemolyse van rode bloedcellen voorkomt. Tomaat bevat ook lycopeen, een chemische verbinding uit de caroteengroep die vrije radicalen bestrijdt die verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van het uiterlijk van de huid.
Onderzoek door Skiepko N. et al. (2015) gaf aan dat verwerkte tomaten een betere bron van lycopeen zijn dan verse groenten vanwege de warmtebehandeling en de toevoeging van weinig vet. Lycopeen komt efficiënter vrij uit tomatenstructuren en wordt ook gemakkelijker opgenomen in het maag-darmkanaal.
Lycopeen heeft potentiële antikankereffecten. Dagelijkse consumptie van tomaten en tomatenproducten kan het risico op leukemie of baarmoederhals- of prostaatkanker verminderen.
Het wordt ook gerekend tot de zogenaamde preventieve factoren bij hart- en vaatziekten. Tomaten dragen bij aan het verlagen van het risico op:
- atherosclerose,
- coronaire hartziekten,
- hartaanval.
Tomaat niet alleen in voeding, maar ook in cosmetica
Tomatenextract wordt steeds meer gebruikt in de cosmetica. Zeer populair is tomatenzaadolie, dat een antioxiderende werking heeft en bij gebruik op de huid deze voedt en het verouderingsproces vertraagt. Het bevat ook een natuurlijk UV-filter, dat de huid beschermt tegen schadelijke zonnestralen.