Niet alleen komkommers en kool. Ingemaakte bieten versterken het hart, de darmen en beschermen de alvleesklier
Pickles worden steeds populairder, en niet alleen in de vorm van kool of komkommers bij het avondeten. We pakken ze steeds vaker, omdat ze een schat aan vitaminen en waardevolle probiotica bevatten die de darmfunctie ondersteunen. Rode bieten verdienen speciale aandacht, omdat ze niet alleen geschikt zijn als bijgerecht bij het avondeten, maar een perfect duo vormen met kaas, vlees en andere groenten. Waarom ingemaakte bieten eten en hoe is het goed voor uw gezondheid?
Ingemaakte bieten zijn een natuurlijk probioticum
Ingemaakte bieten zijn, net als andere augurken, een bron van levende bacterieculturen die - tijdens de fermentatie - bacteriën produceren die gunstig zijn voor de darmen.
Regelmatige consumptie van augurken verbetert de spijsvertering, versterkt de immuniteit en helpt de darmmicrobiota in evenwicht te brengen.
Vitaminen en mineralen in ingemaakte rode biet
Rode biet is een groente die een schat aan vele vitaminen en mineralen bevat. We vinden met name:
- Vitamine C,
- foliumzuur,
- ijzer,
- magnesium en kalium,
Het fermentatieproces verbetert de opname van bovenstaande ingrediënten, wat betekent dat het lichaam ze veel beter opneemt.
Gepekelde bieten betekenen een gezonder hart en gezondere bloedvatenBieten staan bekend om hun hoge nitraatgehalte, dat in het lichaam wordt omgezet in stikstofmonoxide. Deze stof verwijdt de bloedvaten, wat helpt om de bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren, naast het voorkomen van de ophoping van cholesterol. Daarnaast is stikstofmonoxide ook verantwoordelijk voor vaatvernauwing.
Ingemaakte bieten bij gewichtsverlies
Gepekelde bieten bevatten weinig calorieën en zijn tegelijkertijd rijk aan vezels, wat lange tijd een verzadigd gevoel geeft. Het eten van vezelrijke voeding helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat vooral belangrijk is voor mensen met diabetes of insulineresistentie. Het regelmatig eten van ingemaakte bieten verbetert de spijsvertering en versnelt de stofwisseling.
Ingemaakte bieten reinigen het lichaam
Dankzij hun gehalte aan betaïne en antioxidanten ondersteunen ingemaakte bieten de reiniging van gifstoffen uit het lichaam.
Ze ondersteunen ook de leverfunctie en vergemakkelijken de verwijdering van schadelijke stoffen. Hierdoor functioneert het lichaam efficiënter, wat ons welzijn garandeert.
Rode bieten ondersteunen gewichtsverlies
Gepekelde bieten bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels, wat zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Het eten van vezelrijke voedingreguleert de bloedsuikerspiegel, wat vooral belangrijk is voor mensen met diabetes of insulineresistentie.
Hoe bereidt u ingemaakte bieten?
Ingemaakte bieten kunnen in de winkel gekocht worden, maar zelf thuis bereiden is ook heel gemakkelijk.
Om de augurken te bereiden hebben we nodig:
- 2,5 kg bieten,
- 1,5 liter water,
- 3 laurierblaadjes,
- een eetlepel zout,
- 5 teentjes knoflook,
- een paar peperkorrels en piment.
Schil de bieten, snijd ze in plakjes en doe ze in een pot. Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve het water.
Kook het water en wacht tot het afgekoeld is. Los het zout erin op en giet het over de bieten in de pot. Het water moet de bieten volledig bedekken. Dek de pot af met gaas en een schroefdop, maar draai hem niet stevig vast. Bewaar de bieten op kamertemperatuur, maar niet in direct zonlicht. Het inmaken duurt ongeveer 7 dagen.
Na deze tijd kunt u de bieten in een salade snijden, eten met kaas of vlees, toevoegen aan een smoothie of op sandwiches. Giet het sap na het inmaken niet uit - drink het elke dag in kleine hoeveelheden.