De plant die niemand opmerkt en een heiligenhand is in de tuin
Er zijn veel sleutels tot een tuin, balkon of terras. Een daarvan is om planten te hebben die bijdragen aan het evenwicht van het kleine ecosysteem dat je leefruimte thuis is.
Bij het aanleggen van een tuin of het kiezen van planten voor een balkon of terras, kun je rekening houden met verschillende factoren die ervoor zorgen dat we de ene of de andere plant kiezen. Een daarvan is dat ze goed zijn aangepast aan de plaatselijke klimaatomstandigheden. Een andere is dat de planten goed met elkaar kunnen opschieten. Ze kunnen ook worden geïntegreerd in het lokale ecosysteem door voedsel te leveren voor bestuivende insecten. Een andere factor is natuurlijk persoonlijke smaak.
De mogelijkheden om verschillende planten te combineren zijn bijna eindeloos, maar sommige hebben eigenschappen die ze bijna onmisbaar maken.
Eén daarvan is zo onopvallend dat hij vaak onopgemerkt blijft en weinig aandacht krijgt. Het is echter een plant die, als je weet hoe je hem minimaal moet verzorgen, een ongelooflijke bondgenoot wordt voor de gezondheid van elke tuin, en hij is ook enorm nuttig in de keuken en in huis.
Munt: een onmisbare plantenfamilie
Munt is een ideale plant voor in de keuken, op het balkon of in de tuin. De kleine groene blaadjes worden gebruikt om heerlijke infusies te maken, zoals Moorse of Marokkaanse thee, samen met groene thee. Het geeft ook een verfrissend tintje aan zomerse drankjes zoals limonade. Het stimuleert ook de spijsvertering en verbetert de concentratie en het geheugen.
Munt is eigenlijk een plantengeslacht dat tientallen soorten omvat. De volgende zijn het meest bekend:
- Pepermunt (Mentha piperita): is het populairst bij kruidendokters omwille van zijn gezondheidseigenschappen en smaak. Het wordt ook gebruikt in cosmetica.
- Pepermunt (Mentha pulegium): is een must in restaurants als aftreksel om te drinken na de maaltijd om een goede spijsvertering te bevorderen.
- Pepermunt (Mentha sativa): veel gebruikt in de keuken als aromatisch middel en voor zijn digestieve eigenschappen. Het wordt gebruikt om winderigheid en een opgeblazen gevoel te voorkomen.
In de tuin of op het balkon is het een vrij onopvallende plantenfamilie, maar als ze goed verzorgd en geplaatst wordt, kan ze ook decoratief zijn en natuurlijk ruikt ze heerlijk.
De bladeren, die tegenover elkaar staan, variëren per soort en hun kleuren variëren van licht, intens groen tot donkergroen of roodachtig. Ze hebben allemaal gekartelde randen en zeer duidelijke nerven.
Aan de onderkant van de bladeren heeft munt kleine talgklieren. Deze klieren slaan hun aromatische essentiële oliën op, die vrijkomen wanneer ze worden aangeraakt en die hen hun karakteristieke aroma geven.
Ze produceren ook felgekleurde bloemen tussen juni en september . Ze staan gegroepeerd in valse aren en hun kleur kan violet, roze of wit zijn.
Je hebt munt nodig in je tuin, maar houd hier rekening mee
Je kunt munt zowel in de tuin als op het balkon kweken, want het is een makkelijke plant om te verzorgen. Er zijn echter een paar belangrijke dingen waar je misschien niet van op de hoogte bent.
Munt is een kruidachtige plant met ondiepe wortels, winterhard en zeer groeikrachtig onder ideale omstandigheden.
Afhankelijk van de variëteit kan hij tot een meter hoog worden en verspreidt hij zich door middel van stolonen, stengels die boven de grond groeien en die om de zoveel tijd nieuwe wortels en stengels produceren waaruit een nieuwe plant ontstaat.
De plant moet onder controle gehouden worden
Voortplanting door stolonen maakt munt invasief. Als je hem in de tuin plant, kan hij zich overal verspreiden en andere planten verstikken. Het is daarom niet de beste plant om op te nemen in kruidenspiralen.
Je kunt voorkomen dat hij zich verspreidtdoor hem in een pot van 15 tot 20 literte planten die je in de grond kunt begravenals je een tuin hebt. De rand van de pot moet ongeveer twee centimeter uitsteken om te voorkomen dat de uitlopers zich verspreiden en andere planten aantasten.
Waarom je tuin of terras wel wat munt kan gebruiken
Munt is een plant die rijk is aan essentiële oliën. Daarom heeft hij zo'n uitgesproken aroma en zoveel gezondheidsbevorderende eigenschappen voor mensen. Maar munt is ook goed voor de tuin:
- Ze zijn een natuurlijke bescherming omdat ze ongedierte en plantenetende dieren afweren, dus ze functioneren als een soort verdedigingssysteem voor de tuin.
- Ze trekken bestuivers aan, want de bloemen produceren overvloedig nectar dat bijen, vlinders en andere insecten aantrekt die bijdragen aan de voortplanting en biodiversiteit in de omgeving.
- Indien gewenst kan munt zich over de grond verspreiden om bodemerosie te voorkomen en vocht vast te houden.
- Het is ook esthetisch aantrekkelijk.
Hoe verzorg je munt?
Munt is een heel makkelijke plant om te verzorgen, omdat hij zich aanpast aan verschillende bodem- en klimaatomstandigheden en goed bestand is tegen plagen.
De beste standplaats
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geeft munt niet de voorkeur aan droge, zonnige locaties. Ze gedijen het best op koele, licht vochtige, voedselrijke grond.
De meeste variëteiten groeien goed op gedeeltelijk beschaduwde plekken .
Van welke grond houdt hij het meest?
Munt past zich goed aan aan gewone tuingrond. Op terrassen of balkons is het aan te raden om hem in potten te planten met voedselrijke, turfvrije grond in gedeeltelijke schaduw.
Tijdens de winter is het aan te raden om de grond te bedekken met onkruid, zowel in perken als in potten, om bepaalde variëteiten te beschermen.
Water geven en bemesten
Munt vraagt heel weinig onderhoud. Op warme zomerdagen is het essentieel om goed water te geven en de grond te beschermen met een laag compost of schors om hem vochtig te houden.
In de lente houdt hij van compost gemengd met een beetje hoornmeel, een soort meststof in poedervorm die langzaam vrijkomt en gebruikt wordt in de biologische landbouw. Om munt te verjongen, is het bovendien aan te raden om vaste planten na de bloei om de drie tot vijf jaar te verdelen en van plaats te veranderen, omdat ze de grond na verloop van tijd kunnen uitputten.
Ziekten en plagen
Munt is een winterharde plant, maar kan worden aangetast door een aantal plagen en ziekten:
- Bladkevers: hun larven kunnen de planten verslinden. De eenvoudigste oplossing is om de kevers met de hand te verzamelen.
- Bladluizen: ze verschijnen meestal op jonge scheuten. Knip gewoon de aangetaste uiteinden af om ze kwijt te raken.
- Pepermuntroest: deze schimmelziekte komt vrij veel voor. Geïnfecteerde delen moeten worden verwijderd en weggegooid in de afgekeurde container.
- Meeldauw: kan gemakkelijk worden voorkomen door de plant te besproeien met vochtige zwavel.