Eeuwelingen drinken het regelmatig. Een recept voor een lang leven
In hun zoektocht naar het geheim van een lang leven hebben wetenschappers hun aandacht gericht op de dagelijkse gewoonten van de inwoners van de “blauwe zones”, de plaatsen ter wereld waar het grootste aantal mensen ouder dan 100 jaar woont.
Het blijkt dat het heel gebruikelijk is dat hun dagelijkse menu bestaat uit... koffie. Deze observaties worden gedeeld door een bekende Poolse cardioloog, Prof. Krzysztof J. Filipiak. Hij vestigt de aandacht op een bepaald type van deze drank - espresso.
Goed bereide espresso kan niet alleen een bron van genot zijn, maar ook een belangrijk onderdeel van een dieet dat een lang leven en gezondheid ondersteunt. Prof. Krzysztof J. Filipiak baseert zich op de ervaringen van de inwoners van de “blauwe zones” en benadrukt hoe belangrijk de regelmatige consumptie van deze aromatische drank is voor het behoud van een goede gezondheid.
Espresso stimuleert niet alleen, maar verlengt ook het leven
Volgens professor Filipiak heeft espresso, rijk aan cafeïne en polyfenolen, de meeste gezondheidsvoordelen. Het zijn deze bestanddelen die de sleutel vormen tot het behoud van jeugdigheid en weefselelasticiteit, en een belangrijke rol spelen in de preventie van beschavingsziekten.
Espresso brengt, dankzij de specifieke zetmethode, de meest waardevolle ingrediënten in de koffieboon naar boven. De polyfenolen in deze drank vertragen het verouderingsproces, bestrijden vrije radicalen en ondersteunen de gezondheid van de bloedvaten. Het voorkomen van hart- en zenuwaandoeningen zijn andere voordelen van regelmatige consumptie van matige hoeveelheden espresso.
“Naast cafeïne zitten er nog veel meer chemische verbindingen in koffie, waaronder chlorogeenzuur en trigonelline. Al deze stoffen kunnen de hartfunctie beïnvloeden. In een situatie van incidentele koffieconsumptie overheersen mechanismen die het optreden van hartritmestoornissen bevorderen, terwijl bij mensen die matig en regelmatig koffie consumeren (2-3 kopjes/dag), mechanismen die het risico op ritmestoornissen verminderen overheersen,” legde professor Krzysztof J. Jigelline uit.
Professor Filipiak benadrukt dat de sleutel tot het extraheren van actieve stoffen uit koffie ligt in het kort en onder hoge druk zetten. Voor de bereiding van espresso wordt een café- of espressomachine aanbevolen, en het zetproces moet tussen de 25 en 35 seconden duren.