Is het de moeite waard om uw radiatoren uit te zetten voordat u het huis verlaat? Ontdek hoe dit uw rekeningen beïnvloedt

Effectief verwarmingsbeheer is de sleutel tot het verlagen van de energierekening tijdens het stookseizoen. Velen van ons vragen zich af of het de moeite waard is om de radiatoren lager te zetten als we het huis of de flat verlaten. Is het voordelig om de verwarming uit te zetten als u weg bent? En hoe zit het met de radiatoren 's nachts uitzetten?

Moeten we de radiatoren uitzetten als we het huis verlaten?

De verwarming uitzetten als u korte tijd weg bent, bijvoorbeeld omdat u gaat werken of winkelen, lijkt een logische manier om geld te besparen. De warmtetoevoer naar uw interieur volledig stopzetten is echter niet altijd de beste oplossing en kan meer kwaad dan goed doen. Waarom gebeurt dit?

Wanneer we de radiatoren uitzetten, daalt de kamertemperatuur snel. Wanneer we weer thuiskomen, moet het verwarmingssysteem op volle capaciteit werken om het thermische comfort te herstellen. Dit kan weer leiden tot een hoger energieverbruik. Hoe groter de temperatuurdaling, hoe meer moeite het systeem moet doen om de ingestelde temperatuur te bereiken. De gewoonte om de verwarming volledig uit te schakelen kan paradoxaal genoeg leiden tot hogere rekeningen.

Er is nog een ander aspect waar u op moet letten. Het volledig afkoelen van een kamer kan vochtigheid bevorderen , wat leidt tot het risico op schimmelvorming. Bovendien is het opwarmen van een gekoeld interieur minder comfortabel dan het handhaven van een constante, gematigde temperatuur.

Dus hoe gaat u te werk tijdens het stookseizoen? In plaats van de radiatoren uit te zetten, is het beter om de thermostaat in te stellen op een temperatuur tussen 15-17°C terwijl u weg bent. Zo blijft u warm terwijl u het energieverbruik verlaagt.

Is het de moeite waard om de verwarming 's nachts uit te zetten?

De temperatuur in de slaapkamer 's nachts verlagen is een aanbevolen manier om de slaapkwaliteit te verbeteren en energie te besparen. Onderzoek wijst uit dat de optimale temperatuur om te slapen 16-18°C is. Als een van de voordelen wordt het feit genoemd dat het lichaam in een dergelijke omgeving gemakkelijker herstelt. Het verlagen van de verwarming in de slaapkamer is daarom een aanbevolen manoeuvre, maar toch moet men niet tot het uiterste gaan, vooral niet tijdens de winterkou.

Het 's nachts uitschakelen van de radiatoren tijdens het stookseizoen kan immers leiden tot een aanzienlijke afkoeling van de kamer. Dit zal een negatieve invloed hebben op het comfort 's ochtends - onder het dekbed vandaan komen zal u veel moeite en zelfverloochening kosten, en het interieur opnieuw opwarmen na een pauze van enkele uren zal meer energie verbruiken. In plaats van de radiatoren lager te zetten, zet u de thermostaat op een lagere temperatuur, bijv. 17°C. Dit is een compromis tussen zuinigheid en comfort.

Hoe gaat u efficiënt om met verwarming?

Het is de moeite waard om een paar regels in gedachten te houden om enerzijds de verwarmingsrekeningen te verlagen en anderzijds het thermische comfort te behouden.

  • Zorg voor goede isolatie. Goed afgedichte ramen en deuren verminderen het risico op warmteverlies, wat zich direct vertaalt in lagere energierekeningen.
  • Gebruik gordijnen en jaloezieën. Open uw ramen overdag om te profiteren van de zonnewarmte. Sluit ze als het donker is om warmteverlies tot een minimum te beperken. Zorg ervoor dat lange gordijnen, gordijnen en meubels de radiatoren niet blokkeren.
  • Geef niet op om te ventileren, maar doe het op de juiste manier. Kort maar intensief ventileren met de ramen wijd open is de beste manier om frisse lucht in huis te brengen zonder overmatig warmteverlies.
0 liked 5 views
No Comments
To leave a comment, you must on the site.
logo
Latest videos
Watch all videos