Geen ijs meer in de vriezer: het werkt echt met drie eenvoudige huishoudmiddeltjes
Na verloop van tijd vormt zich veel ijs in de vriezer, waardoor de beschikbare opslagruimte afneemt en het elektriciteitsverbruik toeneemt. Er zijn echter ongecompliceerde huishoudelijke oplossingen om de ijsvorming te vertragen.
Waarom vormt zich eigenlijk ijs in ons vriesvak? Telkens wanneer het vriesvak wordt geopend, komt er warme lucht binnen en wordt er vocht gecreëerd. Zodra dit afkoelt, verandert het in ijs. Op lange termijn leidt dit tot een hoger energieverbruik en dus stijgende elektriciteitskosten.
Experts raden daarom aan om het vriesvak twee keer per jaar te ontdooien om ijsvorming te voorkomen. Maar wat moet je doen als het vriesvak kort na het ontdooien weer bevriest? Hier zijn enkele tips.
3 huismiddeltjes die snelle ijsvorming voorkomen
Waarom ontstaat er eigenlijk ijs in het vriesvak? Wanneer het vriesvak wordt geopend, komt er warme lucht binnen en wordt er vocht gevormd. Zodra dit afkoelt, verandert het in ijs. Na verloop van tijd leidt dit tot een hoger energieverbruik en dus hogere elektriciteitskosten. Daarom wordt aanbevolen om het vriesvak twee keer per jaar te ontdooien om ijsvorming te voorkomen. Maar wat kun je doen als het vriesvak kort na het ontdooien weer ijsvorming vertoont? Hier zijn enkele nuttige tips.
Zuiveringszout
Zuiveringszout is een beproefd huishoudelijk middel dat geschikt is voor verschillende ruimtes in huis.
Een beproefd huishoudelijk middel kan worden gebruikt om de vorming van ijs in het vriesvak te verminderen: Baking soda, verkrijgbaar in drogisterijen of supermarkten. Baking soda voorkomt dat vocht zich snel ophoopt in het vriesvak. Zo werkt het:
- Ontdooi eerst het vriesvak en maak het goed schoon.
- Doe twee eetlepels zuiveringszout op een vochtige doek en veeg de binnenkant van het vriesvak grondig schoon. Een praktisch neveneffect: zuiveringszout neutraliseert onaangename geurtjes. Het helpt ook tegen hardnekkige zweetgeurtjes in kleding en is een ingenieuze schoonmaaktip van oma voor in de badkamer. Baking soda is ook effectief tegen vuil in de oven.
- Belangrijk: Als je het vriesvak schoonmaakt, vermijd dan de rubberen afdichtingen omdat baking soda deze kan beschadigen.
Tip: Bij het schoonmaken met zuiveringszout is het raadzaam om huishoudhandschoenen te dragen, omdat zuiveringszout een gevoelige huid kan irriteren en een agressieve werking kan hebben.
Bakolie
Bakolie is ook geschikt om de vorming van ijs te voorkomen.
Als je geen zuiveringszout in huis hebt, is bakolie ook geschikt om ijsvorming te voorkomen. Je kunt een paar druppels olie op een vochtige doek sprenkelen en daarmee het vriesvak schoonvegen.
Glycerine
Glycerine is ook een alternatieve methode om de snelle vorming van ijs in het vriesvak te voorkomen.
Een alternatieve methode om de snelle vorming van ijs in het vriesvak te voorkomen is het gebruik van glycerine. Nadat je het vriesvak grondig hebt schoongemaakt, kun je een doekje in glycerine weken en daarmee alle binnenwanden schoonvegen. Door de eigenschappen van glycerine, dat een lager vriespunt heeft dan water, duurt het veel langer voordat er zich weer ijs op de oppervlakken vormt. Als er zich echter na een tijdje toch ijsplaten vormen, maakt het dunne laagje glycerine het veel gemakkelijker om ze te verwijderen bij het opnieuw ontdooien.
Het vriesvak op de juiste manier ontdooien
Voorbereiding: Voordat je begint met ontdooien, moet je de koelkast en het vriesvak helemaal leegmaken. Diepvriesproducten kunnen tijdelijk in een aparte vriezer of koeltas worden bewaard. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact.
Versnel het ontdooiproces: Plaats een grote kom heet water in het vriesvak om het ijs sneller te laten smelten. Het overtollige smeltwater kan worden opgevangen in een kom of op een bakplaat.
Tijdens het ontdooien: Leg indien nodig een paar keukendoeken of handdoeken in de buurt van de vriezer of koelkast zodat je snel overtollig dooiwater kunt opvegen. Het ontdooiproces duurt meestal ongeveer twee uur.
Drogen en voorkomen: Zodra het vriesvak volledig ontdooid is, droogt u de binnenwanden af met een handdoek en reinigt u ze vervolgens grondig met een vochtige doek. Om te voorkomen dat er snel ijsvorming optreedt, kun je de binnenwanden van het vriesvak behandelen met zuiveringszout, bakolie of glycerine (zie hierboven). Sluit het proces af door het apparaat weer aan te zetten.
Opbergen: Zet het voedsel terug in de koelkast en het vriesvak. Als je niet zeker weet waar je bepaalde voedingsmiddelen het beste kunt bewaren, kun je relevante tips vinden in onze huishoudtips: Hoe je voedsel op de juiste manier in de koelkast bewaart. Houd er ook rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen in geen geval in de koelkast thuishoren. Als je een voorraadje wilt inslaan, kun je deze 5 voedingsmiddelen ook goed bewaren. We hebben ook een paar trucjes waarmee je voedsel langer kunt bewaren.
Koel-vriescombinaties in de test: De winnaars van Stiftung Warentest
Koelvriescombinaties zijn de ruimtebesparende alleskunners van de keuken - ze bieden genoeg ruimte voor koppels en kleine gezinnen.
Stiftung Warentest test regelmatig koel-vriescombinaties als vrijstaande apparaten en als inbouwmodellen. We presenteren de topaanbevelingen en prijstips in de tabel. Meer informatie vind je in dit artikel.