11 Voedingsmiddelen die u niet hoeft in te vriezen om plaats te maken voor de kalkoen
Stond er maar bij elk eten en drinken verzorgingsinstructies, zoals op onze kledinglabels. Helaas zijn er maar weinig ingrediënten - en geen enkel product, waarvan het bijzonder lastig kan zijn om te weten waar en hoe het bewaard moet worden - voorzien van handige richtlijnen.
Als gevolg daarvan bewaren we dingen vaak standaard op dezelfde plek als mama en oma dat deden. Maar het is niet omdat het in uw huishouden altijd zo is gedaan, dat het ook zo moet blijven. Er zijn zelfs veel dingen die vaak in de koelkast staan en die u nooit in de koelkast moet bewaren (of in ieder geval niet hoeft te bewaren). Als u voedingsmiddelen die u niet in de koelkast hoeft te zetten, opruimt, houdt u meer ruimte over voor wat echt op 40°F of lager moet blijven.
We hebben chef-koks en voedselveiligheidsexperts uit het Zuiden gevraagd naar hun beste advies op dit gebied, en sommige antwoorden zullen u misschien verbazen.
Brood
Of u het nu in de supermarkt of bij de bakker koopt of zelf een brood bakt, “gist- of zuurdesembrood moet op kamertemperatuur of ingevroren worden bewaard, niet gekoeld,” legt chef-kok Jeff Carter uit, executive chef van Dancing Bear Lodge and Appalachian Bistro in Townsend, Tennessee. “Door brood in de koelkast te bewaren droogt het sneller uit en kan het de textuur aantasten.”
Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel voor het koelen van brood, waaronder de meeste baksels in de families van snel brood en ontbijtbrood. Recepten zoals cornbread, courgettebrood, bananenbrood en monkey bread moeten in de koelkast bewaard worden.
Hoe te bewaren: De beste manier om een brood te bewaren om het vers te houden is op een koele, donkere plaats, uit de buurt van extreme temperatuurschommelingen en warmtebronnen. Op de juiste manier bewaard, blijven de meeste commerciële broden tot 14 dagen goed op kamertemperatuur, terwijl brood zonder conserveringsmiddelen (zoals het brood dat u zelf maakt of dat u bij een plaatselijke bakker koopt) het beste binnen 3 tot 5 dagen kan worden gegeten.
Aardappelen en zoete aardappelen
Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw aardappelen in de groentelade te gooien, samen met uw andere investeringen in de groentela, moeten “aardappelen altijd op een koele, donkere plek bewaard worden, maar nooit in de koelkast. Koude temperaturen in de koelkast zetten de zetmelen in de aardappelen om in suiker,” bevestigt Carter.
Hoe te bewaren: Zowel aardappelen als zoete aardappelen moeten op een koele, donkere plaats bewaard worden (ongeveer 55°F is ideaal, maar kamertemperatuur is beter dan gekoeld) met veel luchtstroom. Houd ze uit de buurt van fruit en groenten die van nature ethyleen afgeven, een gas dat het rijpen van alles in hun buurt versnelt. Avocado's, appels, bananen, perziken, tomaten en uien verkorten de levensduur van uw aardappelen. Onder ideale omstandigheden zouden knollen enkele weken moeten meegaan.
Het is belangrijk om te weten dat al het bovenstaande betrekking heeft op hele aardappelen. “Als ze gesneden of gekookt zijn, moeten ze in de koelkast bewaard worden,” voegt Meredith Carothers, voedselveiligheidsspecialist voor de Food Safety and Inspection Service van het USDA in Washington D.C., toe.
Uien en knoflook
Hetzelfde geldt voor hele, ongepelde uien en knoflook. Als ze gesneden zijn, bewaar ze dan gekoeld in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Anders doen hele bolvormige alliums “het het beste op een koele, donkere plek-bijvoorbeeld een kelder,” zegt David Rule, chef-kok en eigenaar van The Appalachian in Sevierville, Tennessee. “De onderste planken in uw voorraadkast werken ook goed, omdat die ruimte vrij koel en donker blijft en deze items langer vers kunnen blijven.”
Hoe te bewaren: Op een donkere, koele en droge plek kunnen ze 2 tot 3 maanden bewaard worden. Zorg ervoor dat ze niet naast fruit of aardappelen bewaard worden. Alliums zijn ethyleenproducenten en kunnen ervoor zorgen dat ander vers voedsel sneller bederft. En zet zachte groenten uit de uienfamilie, zoals groene uien en bieslook, in de koelkast.
Winterpompoen
“Sommige groenten hoeven niet in de koelkast omdat koude temperaturen hun smaak, textuur en rijpingsproces negatief kunnen beïnvloeden,” legt James Dibella uit, chef-kok bij Link & Pin, The Cellar en Duckworth's in Charlotte, North Carolina. Dit geldt voor alle soorten ongesneden winterpompoen, van butternut en honingnoot tot pompoen en delicata.
Hoe te bewaren: Bewaar hele winterpompoenen op een koele, donkere en droge plek zoals in een voorraadkast, op het aanrecht (niet in direct zonlicht) of in een kast, waar ze ongeveer 2 tot 4 maanden houdbaar zijn. Net als de andere verse groenten en fruit op deze lijst moeten pompoenen, als ze geschild of gesneden zijn, in een luchtdichte verpakking in de koelkast of diepvries bewaard worden.
Tomaten
“Het is verrassend hoeveel mensen met een kleine moestuin hun tomaten uiteindelijk in de koelkast leggen omdat ze gewend zijn om ze uit de koeling van de supermarkt te halen. Maar wanneer u deze producten uit uw moestuin haalt of ze in de supermarkt koopt, moet u ze gewoon op het aanrecht laten liggen tot u ze gaat snijden,” zegt Carter. Volgens Adam Stephens, chef-kok van Le Moyne's Chophouse in The Admiral Hotel in Mobile, Alabama, zal koude de smaak dof maken en resulteren in een melige of verschrompelde textuur.
Hoe te bewaren: Streef in plaats daarvan naar omstandigheden tussen 60° en 65°F, in een ruimte die uit het directe zonlicht ligt en waar lucht kan stromen. Stephens raadt aan om grote tomaten met de steel naar beneden te bewaren om vochtverlies te voorkomen. Ze moeten ongeveer 1 week vers en op smaak blijven.
Zoals u misschien al geraden had, zijn er een paar uitzonderingen op deze regel voor het bewaren van tomaten. Als tomaten overrijp zijn, maar u wilt er nog een dag of twee extra uithalen om het rijpingsproces te vertragen, dan kunt u ze in de koelkast bewaren. Als u tomaten in plakjes snijdt, moeten ze ook in de koelkast bewaard worden, zegt Carothers. Als u tomaten toch in de koelkast bewaart, raadt Carter aan om ze weer op kamertemperatuur te laten komen voordat u ze opeet.
Met alleen wat bananen en gesmolten chocolade kunt u een lekkere bevroren bananensnack voor uw kleuter maken! Glow Wellness
Bananen (en ander fruit dat rijpt na het plukken)
“Veel vruchten hoeven niet in de koelkast bewaard te worden omdat koude temperaturen het rijpingsproces kunnen belemmeren, waardoor hun smaak en textuur aangetast worden. Ze moeten op kamertemperatuur op het aanrecht worden bewaard tot ze rijp zijn,” zegt chef-kok James Dibella.
Bepaalde vruchten, zoals ananas en watermeloen, rijpen niet meer nadat ze geplukt zijn. Hoewel u fruit zoals bananen, appels, steenvruchten en peren in de koelkast kunt bewaren, raadt Dibella aan om ze droog en op kamertemperatuur te bewaren, omdat ze blijven rijpen nadat ze van de plant zijn gehaald.
“Bij kamertemperatuur gaan appels meestal 5 tot 7 dagen mee, perziken en bananen 2 tot 6 dagen, afhankelijk van de rijpheid, en peren ongeveer een week, hoewel de exacte tijd afhangt van hoe rijp ze zijn wanneer ze worden bewaard,” zegt Dibella.
Hoewel het de smaak van de producten niet noemenswaardig zou moeten beïnvloeden als de stukken al rijp zijn, zal het koelen van bananen (of een van deze vruchten) voordat ze volledig rijp zijn ervoor zorgen dat het rijpen stopt, wat resulteert in minder smakelijke en malse resultaten.
Hoe te bewaren: Bewaar hele bananen in een koele, donkere hoek van uw keuken of voorraadkast; bij voorkeur aan een haakje om druk op een bepaald stuk te voorkomen. Eenmaal gepeld moeten bananen volgens Carothers in de koelkast of diepvries bewaard worden.
Chocolade
Ongeacht of de verpakking open of verzegeld is en of het puur, melk of wit is, chocolade mag nooit in de koelkast bewaard worden. Extreem warme of koude temperaturen kunnen ervoor zorgen dat chocolade gaat “bloeien”, wat betekent dat het vet van de cacaoboter en de suikers naar het oppervlak stijgen en verkleuring veroorzaken. Dit heeft geen invloed op de voedselveiligheid, maar het is textueel of visueel niet zo aangenaam.
Chocolade absorbeert ook gemakkelijk geuren van alles wat in de buurt is (ahem, de gekoelde restjes van gisteren als ze in dezelfde buurt zijn). Na ongeveer een half uur op koelkasttemperatuur begint chocolade te “zweten” en wanneer het weer dichter bij kamertemperatuur komt, zal de chocolade plakkerig aanvoelen.
Hoe te bewaren: Houd chocolade in topconditie door het rond 65° tot 70°F te bewaren, uit de buurt van warmtebronnen, direct licht, sterke geuren en extreme vochtigheid.
Sommige vleeswaren
Bij het pekelproces worden zout, nitraten en soms andere ingrediënten of technieken (zoals roken) gebruikt om het vochtgehalte aanzienlijk te verlagen en de mogelijke groei van bacteriën tegen te gaan.
Hoe te bewaren: “Dit betekent dat ongeopende verpakkingen van voedingsmiddelen zoals zomerworst, pepperoni, kalkoenpeperoni en salami vaak een paar weken bij kamertemperatuur op een koele, droge plaats zoals een voorraadkast bewaard kunnen worden,” zegt Dibella. “Zodra de verpakking geopend is, kunt u deze het beste in de koelkast bewaren.” Het is belangrijk om te weten dat als er op de verpakking staat “in de koelkast bewaren”, zoals bij sommige bacon en de meeste pastrami-, cornedbeef- en hotdogverpakkingen het geval is, u de aanwijzingen moet volgen.
“Als de vleeswaren ongekoeld gekocht zijn, er niet op de verpakking staat “in de koelkast bewaren” en ze niet geopend zijn, dan kan het goed zijn om ze op kamertemperatuur te bewaren. Voor optimale veiligheid raden wij echter aan om het vlees altijd in de koelkast te bewaren,” zegt Carothers.
Veel specerijen
“Ik heb gemerkt dat veel mensen in het zuiden hun specerijen in de koelkast bewaren,” zegt Joe Lilly, chef-kok van Black Drum Brewing en Kingston Resorts in Myrtle Beach, South Carolina. “Het koelen van ongeopende specerijen komt de smaak niet ten goede en neemt kostbare koelkastruimte in beslag!
Een paar uitzonderingen: Vissaus en oestersaus, evenals open mayonaise en open dressings op basis van room, die allemaal in de koelkast bewaard moeten worden, zegt Carothers.
Hoe te bewaren: Bijna alle andere producten, inclusief de hieronder genoemde basisproducten voor de voorraadkast, hoeven niet gekoeld bewaard te worden voor de veiligheid, voegt ze eraan toe. Ze zijn allemaal zuur, zout of suikerrijk genoeg om in de koelkast te bewaren:
- gewone pindakaas
- sommige jam, gelei en conserven
- relish
- mosterd
- ketchup
- olijven
- augurken
- worcestershiresaus
- hete saus
- sojasaus
- barbecuesaus
- hoisinsaus
- ahornsiroop
- honing
- azijn
- dressings op azijnbasis
Sommige van de bovenstaande producten (zoals ketchup, mosterd, barbecuesaus en hete saus) hoeven na opening niet in de koelkast bewaard te worden, maar blijven langer vers als ze gekoeld worden. Houd u aan de houdbaarheidsdatum en als een van deze voedingsmiddelen die u niet in de koelkast hoeft te bewaren er vies uitziet, vies ruikt of tekenen van bederf vertoont, gooi ze dan zo snel mogelijk weg.